Ved du hvad du køber? Det er ikke helt sikkert, da industrien jo har en interesse i, ikke altid at vise den fulde og uforfalskede sandhed.

Her er historien fra Kate Cooper, en insider i industrien som netop arbejder med at skabe de historier som vi gerne vil høre, men men som ret beset er på grænsen af, hvad vi kalder sandhed.

Cooper nævner i det korte foredrag tre konkrete metoder som industrien bruger til at påvirke vores købsbeslutninger, nemlig:

  • At vi tror på det, vi bliver fortalt. Vores autoritetstro medfører at vi har en tendens til at tro på hvad der står på etiketten, hvilket til fulde udnyttes af industrien. De fortæller måske ikke en egentlig løgn, men bruger ord og vendinger som bringer vores tanker i den retning de gerne vil have. Så når produktet er mærket med “naturlig”, “slagterens egen” eller måske tilmed “bæredygtig”, tror vi faktisk på det.
  • At vi får fortalt historien om udvikling og fremdrift. Tænk over at landbrug i dag er industri og at dyrene lever deres korte liv på kødfabrikker med begrænset dyrevelfærd. Historien vi får fortalt er dog anderledes og handler typisk om, at vi i lyset af den industrielle udvikling har  fået skabt en bedre, renere og mere harmonisk verden. Men stadig anvender vi 50% af al antibiotika på dyrene i kødfabrikkerne som jo beviseligt har det elendigt. Et af de gode og ganske rædselsvækkende eksempler på denne tendens, er Landbrug & Fødevarers “Den nye fortælling”.
  • At vores tendens til villet blindhed bliver udnyttet. Som mennesker ved vi i realiteten godt den er gal, men når vi står i supermarkedet og skal tage valget mellem det vi plejer (med den dårlige dyrevelfærd og giftstofferne) og måske et økologisk alternativ. Så træder de ubevidste reaktioner nemlig ind og vi vælger hvad vi plejer. Det kalder man villet blindhed – at vi som mennesker vælger at blive blinde overfor realiteterne, fordi det er en overlevelsesstrategi der sikrer, at vi ikke kommer til at bekymre os unødigt. Og når ca. 45% af forbrugerne i Madkulturens undersøgelse Madindeks siger, at de er villige til at betale op til 100% mere for ordentlig dyrevelfærd, mens butikkerne i den virkelige verden kun sælger 8% økologisk kød, er det jo netop villet blindhed der får os til at agere anderledes, end vi egentlig gerne vil. Vi tror, vi gør det gode men i virkeligheden, er vi bare drevet af vore vaner. Og det ved industrien.

Det er et kort, underholdende og overordentlig interessant foredrag som absolut kan anbefales.

God fornøjelse.