[et_pb_section admin_label=”Sektion” fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″][et_pb_fullwidth_image admin_label=”Fuld bredde billede” src=”http://foodpeace.org/wp-content/uploads/2015/02/20140702-DSC_4091.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Om Foodpeace” custom_css_main_element=”max-height:600px;”] [/et_pb_fullwidth_image][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Sektion” fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″][et_pb_row admin_label=”Række”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

MADKRISEN

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Tekst”]

Vi taler meget om kriser. Finanskrisen, boligkrisen, fødevarekrisen og andre kriser, hvor den verden vi lever i, har bragt os ud på overdrevet. Men der er faktisk en som er værre end dem alle, nemlig madkrisen.

Madkrisen handler om konsekvenserne af det vi spiser. Ikke om det klassiske diskussionsemne om at kunne brødføde verdens befolkning engang ude i fremtiden, men helt simpelt om, at det vi spiser, gør os syge. Vi ser det måske ikke til daglig, og vi har en industri som konstant giver et rosenrødt billede af de mulige sundhedsmæssige konsekvenser, men stigende industrialisering, stigende anvendelse af tilsætningsstoffer, stigende brug af plantebekæmpelsesmidler i landbruget og stigende forbrug af forarbejdede fødevarer har alle den konsekvens at de fjerner os fra det naturlige – og det bliver man syg af.

Vi begynder at se konsekvenserne. I 1996 var der 113.596 diabetikere i Danmark. I 2012 var tallet steget til 320.545. Det er i grove træk en tredobling på 16 år; en fuldkommen rædselsvækkende udvikling der kandiderer til at underminere sundhedssystemet hvis ikke vi gør noget seriøst ved problemstillingen.

Overvægt er et andet problem. I dag er 1/3 af alle 11-årige i den Europæiske region overvægtige. Samtidig ved man at 60% af de børn som er overvægtige før puberteten bliver overvægtige som voksne. Selvom vi tit skeler mod USA når talen falder på overvægt, er Danmark godt med i statistikken og eksempelvis er 55% af mænd i alderen 15-100 år over normalvægt (BMI større end 25). Og igen en udvikling som over tid udvikler sig eksplosivt – en tikkende bombe. Og sådan fortsætter det. MRSA, ADHD, folkesygdomme, kræft, fødselsdefekter, udviklingsforstyrrelser og mange andre faktorer som ikke udvikler som de skal.

Der er mange årsager – fra miljø til psykologi – men vi tror at en af de væsentligste er det vi spiser. De seneste 50 år har vi nemlig set en stigende industrialisering, stigende anvendelse af kemikalier i landbruget og stigende forbrug af forarbejdede fødevarer hvilket har haft en række negative effekter. Alene brugen af pesticider i landbruget antages at have utallige sygdomme på samvittigheden og alene et meget omdiskuteret stof som glyfosat (den aktive ingrediens i Roundup) ses som årsag til markante stigninger i autisme, demens, kræft og meget mere. Og hvor disse konsekvenser er uhyggelige, er det mere uoverskueligt at tænke på hvad der sker, når de mere end 200.000 kemiske stoffer vi omgiver os med begynder at interagere med hinanden og vi opnår de såkaldte cocktaileffekter der kan lede til kræft og det der er værre.

Så vi bliver syge af det vi spiser; det er der vist ingen tvivl om. Men vi har også fjernet os fra naturen, råvarerne, produktionen og maden hvilket har en række negative konsekvenser. I dag er meget få forbrugere i kontakt med landbruget, produktionen, råvarerne og vi mister i stigende grad kontakten med det naturlige. Vi ved ikke længere hvor vores mad kommer fra, hvordan den bliver produceret og vi ser forbrugere kaste sig ud i absurde aktioner, eksempelvis da Whole Foods Market oplevede forbrugerboycot da de annoncerede af de ville sælge kaninkød. Hvorfor? Fordi forbrugerne mener at en kanin er et kæledyr.

At vi har fjernet os fra en dybere forståelse af hvad vi spiser, demonstreres også af en række af de paradokser vi ser i vores madkultur. Alle er vist enige om, at vi skal have optimal dyrevelfærd. Alle ved at det koster lidt mere og omkring halvdelen af forbrugerne siger, at de er klar til at betale en højere pris for ordentlig dyrevelfærd. Alligevel er kun 2% af det svinekød som sælges i Danmark økologisk. Resten er industriel mad hvor forbrugerne lukker øjnene for realiteten, nemlig at det er produceret under dybt kritisable vilkår. Man kalder det “villet blindhed”. At vi lukker øjnene for realiteterne fordi vi ikke kan lide at høre sandheden og hellere lever som blinde men til gengæld i tryghed og harmoni. Men problemet er, at det bare ikke skaber et bedre fødevaresystem.

Så når vi taler om madkrisen taler vi både om konsekvenserne af hvad vi spiser, men i høj grad også om hvordan vi anskuer vores fødevarer. Kan vi få styr på begge dele ved en seriøs omlægning af vores fødevaresystem og vores madkultur er der håb forude.

Så det kæmper vi for. Det er derfor Foodpeace eksisterer.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar admin_label=”Sidebar” orientation=”left” area=”et_pb_widget_area_3″ background_layout=”light” remove_border=”off” header_font_size=”18″ body_font_size=”14″] [/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]